Orädd och oberoende journalistik.

Vad händer i Frankrike, egentligen?

 
Nyligen firade fransmännen sin nationaldag den 14 juli. Men ”firandet” skedde under rekordstor polisövervakning. Inrikesministern hade kommenderat ut 130.000 poliser och säkerhetsstyrkor på gatorna.

De senaste veckorna har medierna rapporterat om två franska våldsbrott och om omfattande protester och skadegörelse i anslutning till dessa händelser. Först kunde vi läsa om en 31-årig syrisk man som beväpnat med kniv hade attackerat fyra barn och två vuxna på en lekplats utanför Lyon. Mannen tycks ha levt som asylsökande i Sverige i många år innan attentatet i Frankrike, vilket inspirerade Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman att tolka händelsen i relation till andra attacker av ”invandrade män som inte funnit sin plats i Sverige” och att kräva en mer restriktiv invandringspolitik. (GP 11 juni 2023)

Migrationspolitiken återkom som tema en månad senare då en 17-åring rapporterades dödad av poliser i en rutinkontroll i Parisförorten Nanterre. Rapporteringen följdes av våldsamma protester med omfattande skadegörelse. Göteborgs-Postens ledarartikel om dessa händelser författades av Håkan Boström som relaterade de franska upploppen till ”[d]et svenska tillståndet, med rekord i dödliga skjutningar bland gängkriminella”. Såväl det franska som det svenska exemplet visade enligt Boström ”att det inte finns någon ’snäll lösning’ på problemet”. (GP 10 juli 2023)

I båda fallen används händelserna i Frankrike som argument för nya, mer restriktiva lagstiftningar. En annan vinkling erbjöd Aftonbladet där Olle Svenning i en kulturartikel kritiserade att ”Frankrike använder polisstatens metoder” (Aftonbladet 30 juni 2023). På samma plats påminde Jenny Andersson en vecka senare om att ”[m]ilitär, underrättelsetjänst och polis har fått enorma resurser sedan 2015.” (Aftonbladet 7 juli 2023). Här beskrivs protesterna som en mer eller mindre naturlig reaktion på statligt övervåld.

I rapporten nedan undrar vår franska gästbloggare Julie om det finns fog för en helt annan beskrivning av händelseförloppet kring de franska protesterna. Rapporten påminner om texten om Bundestagsstormningen som publicerades i detta forum i april. Återigen är det omöjligt för oss att slutgiltigt avgöra om det finns fog för de presenterade misstankarna. Oberoende av hur det är med den saken är det värt att rikta blicken mot de statliga reformer som införs i Frankrike denna sommar. 

 

Rapport från Frankrike sommaren 2023

 
Den 08 juni får jag en notis i mobilen: en man ska ha knivhuggit flera barn och 2 vuxna i Annecy, en fransk stad belägen nära den schweiziska gränsen. Flera är allvarligt skadade men gärningsmannen har gripits. Elisabeth Borne, Frankrikes premiärminister är på väg dit. Bara ett par timmar senare får jag en video, nån har tydligen filmat hela händelsen. Det känns smått surrealistisk att nån ska ha stått och tittat på medan en man försökte döda småbarn på en lekplats men jag tittar nyfiken. Jag ser en man som irrar runt med en kniv i handen, en äldre kvinna med en barnvagn, flera förbipasserande som joggar eller cyklar och en man med en ryggsäck som försöker skrämma bort gärningsmannen. Ljudet är bra, det hörs rop på hjälp och uppmaningar att ringa polisen. Min spontana reaktion är att videon är väldigt märklig, den känns inte äkta. Jag kollar en gång till. Skulle jag befinna mig på lekplatsen med mina barn skulle jag förmodligen springa därifrån, men det gör inte kvinnan med barnvagnen, inte heller en kvinna som bär sitt barn i armarna. Mitt i alltihop åker en ung kille ruschkanan, ett par meter bort från mannen med kniven. Och när denne börjar springa därifrån är det svårt att inte lägga märke till hans kritvita skor. Svårtippat när man har knivskurit 6 personer. När man tittar närmare syns inget blod på kläderna heller. Konstigt. Videon finns inte på YT men går att hitta på Telegram https://t.me/INFOWORLDid1/4541

 

(Screenshot)

 

Mycket av dagens rapportering handlar om händelsen i Annecy. Politikerna är väldigt snabba att beskriva händelsen som en vattendelare i fransk historia. Man får veta att gärningsmannen är från Syrien, att han är kristen, har varit gift och bott i Sverige men nekats medborgarskap där och därför skilt sig och flyttat till Frankrike. Där ska han ha ansökt om asyl. En till video kommer ut. Den här gången har den som filmat stått på andra sidan lekplatsen så man ser hur de 2 männen springer efter varandra. Ingen vidare 100m sprint i dessa kritvita sneakers. VIDEO. Attaque à Annecy : qui est Henri, le ”héros” ? | Brut.

De följande dagarna blir det många intervjuer med Henri d’Anselme, hjälten med ryggsäcken. Vi får höra att han har precis avslutat sina studier i kommunikation och reser runt i Frankrike för att besöka alla katedraler. Den lokala tidningen hade av en slump skrivit en artikel om honom några dagar tidigare. Han har en intressant familj: hans bror François är ansvarig för området ”cyber security hos Atos, världens 11:e största IT-bolag; hans mors farbror Hilaire de Cremiers är en känd figur från monarkist/högerextremist rörelsen o startade en tidning där Gérald Darmanin, Frankrikes nuvarande inrikesminister, skrev en gång i tiden; hans morfar Robert de Crémiers är general, delansvarig för den nationella militärtjänstgöringen.

Vi får också höra Marilyn, hjältinnan som ringde 112. Hon är dagisfröken men kopplad till Gendarmerie (den militära poliskåren). Hon verkar inte speciellt rörd när hon återberättar om barnet (fast det ska vara 4 stycken, eller?). Jag undrar också var de vuxna befann sig när hon pratade med barnen, med tanke på deras ålder, 2-3 år, de var väl inte ensamma på lekplatsen? 
https://www.francetvinfo.fr/faits-divers/attaque-au-couteau-a-annecy/agression-au-couteau-a-annecy-le-temoignage-de-marilyn
Rapporteringen från den lokala pressen ger inte många konkreta detaljer. 1 barn är från England, 1 flicka från Nederländerna.
https://www.ledauphine.com/faits-divers-justice/2023/06/09.
Och när AFP intervjuar gärningsmannens ex-fru från Sverige blir jag inte helt övertygad heller.  L’assaillant de l’attaque d’Annecy – YouTube

*

Den 27 juni får jag en ny notis. Den här gången har en 17-årig kille, Nahel, skjutits till döds av polisen utanför Paris. Enligt polisen handlar det om självförsvar, killen körde utan körkort och vägrade stanna. Kort efteråt läcks en video på sociala medier, jag tittar. Den visar en gul bil vid en trafikerad väg. 2 poliser pratar med föraren. Man hör den ena polisen säga ”du kommer få ett skott i huvudet” innan han skjuter. Bilen kör iväg. På nästa sekvens har bilen kraschat i en stolpe.

 

 

Jag är först förvånad att någon hunnit filma händelsen och reagerar på ljudets kvalitet. Det är oväntat bra med tanke på avståndet. https://www.youtube.com/watch?v=1_a0D6UnsVI. Mamman berättar dagen efter i en intervju att hon har förlorat sitt enda barn. Hon är kanske i chocktillstånd, det är dock förvånande att hon inte är mer förkrossad eller arg på polisen https://www.youtube.com/watch?v=UFEG3IJtKGs, för att inte prata om hennes agerande under själva demonstrationen dagen efter: https://youtu.be/sQANnRyqMwA.
 

 

Dödskjutningen blir genast en stor nyhet och reaktionerna bland politikerna pendlar mellan indignation mot och stöd för polisens metoder. På kvällen utbryter våldsamma protester i Parisförorterna som sprider sig till resten av Frankrike. Under flera nätter eldas bilar, busar, affärer och allmänna lokaler. Enligt officiella siffror blev det större förstörelse än vid de stora kravallerna 2005 som fick namnet Parisupploppen. Macron svarar genom att skicka alltmer polis och borgmästarna utfärdar nattliga utegångsförbud. Medan vänstersympatisörer anklagar polisen för rasism höjs röster på högersidan som vill se hårdare straff och striktare regler. I några städer marscherar högerextrema grupper på kvällen och 1 miljon euros samlas in för polismannen.

 

 

När jag skriver detta är det den 11 juli. Vreden verkar ha lagt sig men många frågetecken kvarstår. Precis som med attacken i Annecy finns flera videos som visar olika vinklar, med förvånansvärt bra ljud. Vissa beteenden är svårbegripliga, som t ex passageraren i baksätet som springer mot polisen istället för bort från polisen (https://t.me/MOTOUS/3003). Hur kommer det sig att fönstret på den skjutne förarens sida i den gula bilen är helt och stängt efter att bilen har kraschat? Har killen hissat upp det efter att han fått en kula i bröstet?
https://youtu.be/pMSurbzp-wE.
Det finns också video som visar plundrare som hämtas i civila polisbilar (https://twitter.com/leftist_legend/status/1675132579173867522 ).
Hmm, försöker man hetsa upp folk mot varandra?

*

 

Så nu har vi den perfekta stormen: vänstern som tycker att polisen är rasister, högern som hatar förorten o vill se mer polis, och vanligt folk som inte orkar tänka men vill ha lugn o ro, med mer polis om det är vad som krävs, precis som med covid. Och medan alla pratar om attacken och dödskjutningen, ger franska senaten klartecken för att mik o kamera i mobilen ska kunna aktiveras av polisen utan användarens vetskap
https://www.leparisien.fr/politique/le-senat-donne-son-feu-vert-a-lactivation-a-distance-des-cameras-ou-micros-des-telephones-08-06-2023

Utegångsförbud blir verklighet igen, precis som under pandemin
https://www.francebleu.fr/infos/faits-divers-justice/mort-de-nahel-a-clamart-

Macron o Borne utesluter inte att införa undantagstillstånd
https://www.7sur7.be/monde/armurerie-pillee-tirs

Och föreslår att sociala medier stängs av om det behövs så att ovälkommen information inte sprids
https://www.lemonde.fr/pixels/article/2023/07/05/emmanuel-macron

Parlamentet röstar för att begränsa tillgång till sociala medier för ungdomar under 15 år. Varför inte tvinga en inloggning med bank id i framtiden..?
https://www.rtl.fr/actu/sciences-tech/la-majorite-numerique

Snart fritt fram med användning av spyware mot journalister i EU
https://www.dailymail.co.uk/news/article-12221155/EU-set-approve-use-spyware

*

Situationen är väldigt oroväckande: stora motsättningar, mycket desinformation (i alternativa medier diskuteras t ex bilder som ska vara en brand i Marseille men tycks komma från en brand i Filipinerna. https://t.me/RealTimeDailyNews/3033) Utländska sajter använder sig av situationen i Frankrike som stöd för sin tes (t ex att migranter är en fara), folk som börjar säga att det behövs ett regimskifte…
Jag undrar verkligen vart Frankrike är på väg.

/Julie

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Längtan efter ett liv i frihet

Gita Minou hade fyllt 60 och var svårt sjuk och utbränd, när hon bestämde sig för att flytta ut i skogen. I dag, några år

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39