Orädd och oberoende journalistik

NAKBA – katastrofen som aldrig tar slut

 


 
Efter Hamas attacker mot israeliska mål har Israel svarat med massiva bombningar mot Gaza – ett av världens mest tätbefolkade områden. Attackerna har i skrivande stund kostat mer än 1500 palestinier livet, varav många barn.

Israelisk militär har även beordrat 1.1 miljon invånare att överge sina hem och bege till södra Gaza. Det råder akut brist på vatten, elektricitet och sjukvård.

För palestinska författaren Nada Alami känns det humanitära nödläget som ännu ett ”Nakba” – ”Den stora katastrofen” då israeliska terrorkampanjer tvingade bort 700.000 palestinier från deras hem 1948.

I den här intervjun sätter Nada Alami in det som sker i sin historiska kontext. Hon berättar om hur palestiniernas livsvillkor successivt har försämrat under decennier av förtryck och diskriminering, men hon betonar samtidigt vikten av att inte dras med i den kraftfulla spiral av hat som nu eldas på av massmedia.

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Längtan efter ett liv i frihet

Gita Minou hade fyllt 60 och var svårt sjuk och utbränd, när hon bestämde sig för att flytta ut i skogen. I dag, några år

Folkets Radio

Vem tar ansvar för vaccinets offer?

Livet innan sprutan: Karin Albinsson och Carina Hellstrand     Trots att rekordmånga drabbats av allvarliga och bestående hälsoproblem efter vaccinet mot covid-19 är detta

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39