Orädd och oberoende journalistik

Kriget mot folket

Alexej Sakhnin grips i samband med ett protestmöte i Moskva 2012.


Putin-dissidenten Alexej Sakhnin flydde till Sverige och fick politisk asyl. Året var 2013 och som ledare för ryska Vänsterfronten hade Alexej varit en av organisatörerna bakom de stora protesterna mot Putin som inleddes 2011. Flera av hans kamrater hamnade i fängelse.

I Sverige var Alexej första året en uppskattad skribent på kultursidorna och han fick komma till riksdagen och berätta om repressionen mot oliktänkande i sitt hemland.

Men så 2014 skrev han ett par kritiska artiklar om den nya regimen i Ukraina, som han menade hade samröre med nynazister.
Plötsligt var det som att han överträtt en osynlig gräns och nu var de flesta dörrar i den svenska journalistiken stängda för honom.
Inte bara det, han beskylldes för att vara en megafon åt Putin, rentav rysk agent.

Alexej anser att Sverige och Väst i frågor om yttrandefrihet och tolerans för oliktänkande med stormsteg närmar sig det Putins Ryssland vi tycker så mycket om att fördöma.

Per Shapiro började intressera sig för Alexejs märkliga öde när han bodde i Stockholm, och den första intervjun spelas in redan 2017. Sedan besökte han Alexej i Ryssland år 2020 och de gjorde en reportageresa tillsammans. Det här programmet varvar dessa äldre intervjuer med funderingar kring det som händer idag.

I programmet får vi även möta psykiatriker Ruslan Savitskij som pratar om mekanismerna bakom det extrema rysshatet som tar sig allt mer bisarra uttryck – nu senast med kefiren som tagits bort från Arlas sortiment.

 

Ett reportage av Per Shapiro

Slutmixning: Samuel Tyskling

MEDVERKANDE

Alexej Sakhnin, tidigare en av ledarna för Vänsterfronten i Ryssland.

Ruslan Savitskij, psykiatriker.

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Längtan efter ett liv i frihet

Gita Minou hade fyllt 60 och var svårt sjuk och utbränd, när hon bestämde sig för att flytta ut i skogen. I dag, några år

Folkets Radio

Vem tar ansvar för vaccinets offer?

Livet innan sprutan: Karin Albinsson och Carina Hellstrand     Trots att rekordmånga drabbats av allvarliga och bestående hälsoproblem efter vaccinet mot covid-19 är detta

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39