Orädd och oberoende journalistik

Förintelsen av Palestina


 
Israelisk militär håller i rask takt på att förvandla Gaza till ett obeboeligt månlandskap. Efter en kort vapenvila är himlen åter fylld med krigsflygplan, attackhelikoptrar, drönare, artillerigranater och missiler. Gaza är en kakofoni av explosioner, skrik och övergivna rop på hjälp under kollapsade byggnader.  

Den stora merparten av alla som dödas och skadas är civila, uppskattningsvis hälften är barn. Enligt Amnesty finns inte längre någon säker plats att söka skydd på. 

Det officiella förklaringen är att Israel för krig mot terrorstämplade motståndsrörelsen Hamas, som ett svar på attentatet den 7:e oktober.   

Mycket tyder dock på att man genomför ett terrorkrig i syfte att driva bort den palestinska befolkningen. Israel har blockerat införsel av el, drivmedel, vatten, mat och mediciner. Man bombar allt ifrån sjukhus och bostadskvarter till flyktingläger, skolor, avloppssystem, marknader och vetekvarnar.  
1,8 miljoner människor är drivna på flykt. 

Svensk-palestinska författaren Nada Alami som medverkar i programmet har släktingar i Gaza. Hon ser detta som en fortsättning på den sionistiska agendan att rensa landet från dess ursprungliga invånare. En kulmen på det etniska rensningsprojekt som inleddes 1948, då hennes familj tillsammans med 750.000 andra palestinier fördrevs från sina hem.  

Samtidigt finns kristna grupper som betraktar Israels expansion som ett tecken på att Kristi återkomst närmar sig. 

 
Ett reportage av Per Shapiro 

Slutmixning: Samuel Tyskling 

 
Medverkande: 

Nada Alami, sjuksköterska och författare 

Ingmar Carlsson, pensionerad Mellanösterndiplomat och författare.

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Längtan efter ett liv i frihet

Gita Minou hade fyllt 60 och var svårt sjuk och utbränd, när hon bestämde sig för att flytta ut i skogen. I dag, några år

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39