Orädd och oberoende journalistik

Det snedvridna klimatnarrativet

 

 

Massmedia matar oss ständigt med nödrapporter om klimatet. Vi får veta att vi har några få år på oss att göra kolossala omställningar, annars finns ingen framtid för livet på planeten.

Vi får också veta att det råder konsensus kring detta i forskarvärlden. De som ifrågasätter narrativet kallas nedlåtande för ”förnekare”.

Men är frågan verkligen så avgjord, eller är det hätska tonläget en indikation på motsatsen?

Pensionerade journalisten Sven Börjesson har jobbat i 30 år för Sveriges Radio och är specialiserad på klimatfrågan.

När han han på allvar började granska ämnet fann han att viktiga slutsatser i rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC aldrig återges i media; och att journalister systematiskt ”cherryplockar” och förstorar upp vissa aspekter av rapporterna. Mätresultat eller vetenskapliga studier som inte förstärker bilden av ”klimatkris” får heller ingen plats i media.
Den domedagsartade klimatrapporteringen har sedermera blivit ett självspelande piano som nästan inga journalister eller redaktioner längre vågar eller vill granska.

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Längtan efter ett liv i frihet

Gita Minou hade fyllt 60 och var svårt sjuk och utbränd, när hon bestämde sig för att flytta ut i skogen. I dag, några år

Folkets Radio

Vem tar ansvar för vaccinets offer?

Livet innan sprutan: Karin Albinsson och Carina Hellstrand     Trots att rekordmånga drabbats av allvarliga och bestående hälsoproblem efter vaccinet mot covid-19 är detta

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39