Orädd och oberoende journalistik

Det digitala tyranniet

Bildtext: Max Tegmark och Meia-Chita Tegmark, grundare av Future of Life Institute


Ständigt uppkopplade har vi blivit beroende av de snabba belöningar vi får av våra skärmar och vi sugs djupare och djupare in i den virtuella verklighetens Matrix-värld, där nästa station heter Metaverse.

– Artificiell intelligens (AI) kan manipulera mänskligheten på så många sätt och med så pass avancerade metoder att vi helt enkelt inte är rustade för det, säger psykologiforskare Meia-ChitaTegmark, medgrundare av Future of Life Institute.

Som vi tog upp i det förra programmet blir informationsflödet på nätet alltmer kontrollerat och censurerat. Det internet som en gång lockade oss med sin outtömliga rikedom på information börjar snabbt tömmas på allt innehåll som inte går i linje med ”Sanningsministeriet”. Varje dag försvinner enorma mängder sökträffar från de stora plattformarna.

Den totalitära utvecklingen hänger ihop med att AI får allt större kontroll över människors liv. Den fjärde industriella revolutionen med sakernas internet och smarta städer finns inskrivet i hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030, som alla världens länder åtagit sig att följa.

Ett reportage av Per Shapiro

Slutmix: Samuel Tyskling


MEDVERKANDE


Max Tegmark, professor i fysik vid Massachusetts institute of technology, driver nyhetssajten Improve The News.

Meia-Chita Tegmark, psykologiforskare, medgrundare av Future of life Institute

Susanne Dodillet, idéhistoriker och lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet

Jacob Nordangård, teknik- och vetenskapshistoriker

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Längtan efter ett liv i frihet

Gita Minou hade fyllt 60 och var svårt sjuk och utbränd, när hon bestämde sig för att flytta ut i skogen. I dag, några år

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39