Orädd och oberoende journalistik

Den sjuka förlossningsvården


 
Kvinnor som fött barn ostört berättar ofta om födseln i lyriska ordalag. Många har beskrivit det som en andlig upplevelse; en initiationsrit som skänker den födande kvinnan en enorm styrka och självkänsla.

Men i förlossningsvården konverteras friska processer till patologiska förlopp på löpande band. Den födande kvinnan stressas, hennes naturliga hormonflöde avtar och hon klassas som värksvag, vilket ofta blir inledningen på en hel radda av olika ingrepp, som kan kulminera i ett kejsarsnitt.

Detta hävdar författarna Maria Bengtsson och Kristina Turner, vars nya bok ”Revolution i BB-fabriken” är en skoningslös kritik av den svenska förlossningsvården.

De är långt ifrån ensamma i sin kritik. Vi får även möta Märta Cullhed Engblom, en av hundratals erfarna barnmorskor som inte längre vill arbeta i förlossningsvården såsom den är utformad idag.

Vi får också möta Teresa Lindholm, vars första födsel förvandlades till en mardröm.  

 
Ett reportage av Per Shapiro 

Slutmixning: Samuel Tyskling 

 
Medverkande:

Maria Bengtsson, journalist och författare. https://ownyourbirthdoula.com/

Teresa Lindholm.

Märta Cullhed Engblom, barnmorska och författare. Driver bloggen Föda med stöd https://fodamedstod.se

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Förintelsen av Palestina

  Israelisk militär håller i rask takt på att förvandla Gaza till ett obeboeligt månlandskap. Efter en kort vapenvila är himlen åter fylld med krigsflygplan,

Folkets Radio

Att vaccinera bort kontakten med själen

  Alltfler healers märker av kraftiga förändringar i energifälten hos personer som tagit vaccin mot C-19. Många beskriver hur det blivit mycket svårare eller rentav

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39