Orädd och oberoende journalistik

Att utplåna kvinnan

Såväl myndigheter som företag och politiska partier förordar i allt högre utsträckning att vi bör undvika att använda ordet ”kvinna” då det kan ses som exkluderande.
Ordet kvinna kan kringgås genom att exempelvis tala om ”livmoderbärare” eller marknadsföra tamponger ”för personer som blöder”.

Bakgrunden är att det har skett en enorm förändring i synen på vad kön är för något. Från att ha setts som biologiskt har könet kommit att beskrivas som något abstrakt och frikopplat från kroppen, som det står varje människa fritt att välja.

Men vad blir konsekvenserna?

Ska män som säger att de är kvinnor ha tillgång till kvinnliga omklädningsrum? Ska våldtäktsmän få sitta i kvinnofängelser?

Hur ska kvinnokampen föras utan ett gemensamt ord för kvinnors erfarenheter?

Och varför uppmuntrar samhället unga tjejer att genomgå ”könskorrigerande behandling” som leder till sterilitet?

Det är några av frågeställningarna i Kajsa Ekis Ekmans nya bok Om könets existens.

Debattklimatet på området är extremt polariserat och hennes analyser har väckt mycket ont blod bland meningsmotståndarna. De beskyller Kajsa Ekis Ekman – som är socialist och feminist – för att vara reaktionär och transfob. Programmet är en fortsättning på intervjuserien om yttrandefrihet och en allt smalare åsiktskorridor.

Ett program av Per Shapiro.

Dela detta avsnitt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bli notifierad när vi släpper ett nytt avsnitt!

Titta även på:

Folkets Radio

Frihetsrörelsens försvar

    Ända sedan Frihetsrörelsen tog ledarskapet över coronaprotesterna i Sverige, har rykten florerat om att rörelsen kanske är något annat än den utger sig

Folkets Radio

Psyops åt folket när agendan rullas ut

    Bakom FN:s vackra hållbarhetsmål döljer sig inrättandet av en totalitär, teknokratisk dystopi. Det varnar Jacob Nordangård för i sin nya bok – Vi

Stöd Folkets Radio direkt genom Swish till: 123 405 89 39